Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Hoe kunt u zich in 2020 voorbereiden op de WKB volgens Bureau de Bont?

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is inmiddels een begrip binnen de sector en het zal u niet ontgaan zijn dat deze, na een succesvolle pilotperiode in 2020, in januari 2021 ingaat. Tot die tijd kunnen we ons als sector voorbereiden en is het raadzaam om de structuur en de mensen in uw organisatie klaar te maken voor het nieuwe stelsel. In dit artikel nemen we u mee in de uitdagingen  en geven we aan hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

“Van wenspapier naar aantoonbare werkelijkheid”
Een belangrijke verandering is het feit dat u als aannemer bij oplevering een opleverdossier moet aanleveren waarmee u kunt aantonen dat u aan uw opdrachtgever levert wat is afgesproken. De focus verschuift hierdoor van het vooraf toetsen naar het bij oplevering laten zien dat aan de voorschriften is voldaan. Dit betekent dat u een proces moet inrichten waarmee u vanaf de start een dossier gaat vullen, zodat u later kunt aantonen dat u bouwt volgens afspraak en bouwbesluit.
Hierin herkennen we 3 uitdagingen:

 • Het proces van dossiervorming in de bestaande processen en bestaande manier van werken te implementeren (met als doel om aanvullende administratieve lasten te beperken).
 • Het bepalen hoe, wie en wanneer de aantoonbaarheid per eis gaat creëren.
 • Collega’s opleiden om de aantoonbaarheid te kunnen borgen.
 • Een werksfeer creëren waarin collega’s elkaar motiveren om aantoonbaar te werken.

Voorbereiding in 3 stappen
Bureau de Bont ziet in 3 cruciale stappen een optimale voorbereiding voor de WKB. Op basis van de toegankelijke quickscan in stap 1 maakt u een PvA voor het hele voorbereidingstraject.

 1. Figuur 1: Vereenvoudigd resultaat van een quickscan. Per paragraaf bouwbesluit is getoetst in hoeverre het projectenproces de benodigde aantoonbaarheid oplevert. Voor de rode blokjes moet nog een processtap bedacht worden wat de benodigde aantoonbaarheid oplevert.

  QuickScan
  Door het uitvoeren van een quickscan kunnen we samen met u vaststellen in hoeverre uw mensen, middelen, producten en processen klaar zijn voor de Wkb. Hiermee krijgt u inzicht in welke eisen uit het Bouwbesluit, waar in het proces (en/of vakkennis, producten) zijn geborgd en voor welke eisen de aantoonbaarheid nog geborgd moet worden.
 1. Kwaliteitssysteem Wkb-geschikt maken
  De Wkb heeft waarschijnlijk invloed op uw kwaliteitssysteem en de manier van werken. Wij kunnen helpen om op een pragmatische wijze uw kwaliteitssysteem aan te passen en helpen om deze te implementeren. Een mogelijkheid is ook om aansluitend een pilot op een project uit te voeren of te toetsen in hoeverre uw manier van werken aansluit bij een specifiek instrument.
 1. Collega’s opleiden / motiveren
  Vervolgens is het ook van belang om mogelijke aanpassingen in het kwaliteitssysteem in de manier van werken te implementeren. Graag kijken we met u mee hoe u uw collega’s kunt opleiden en motiveren voor deze nieuwe werkwijze. Dit kan ook bestaan uit het opleiden of ondersteunen van de kwaliteitsmanagementafdeling of de kwaliteitsborger.

Mocht u nieuwsgierig zijn geworden dan gaan we graag met u het gesprek aan.

Voor een volledig beeld over de invoering van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen en de impact daarvan verwijzen wij u graag naar twee belangrijke kennisdragers in de markt:

Bureau de Bont,
Januari 2020