Selecteer een pagina

Verpleegkundig leiderschap in de ouderenzorg

Incompany ontwikkeltraject

Verpleegkundigen zijn een onmisbare schakel tussen de dagelijkse praktijk van zorg en het beleid en bestuur in zorgorganisaties. Tegelijkertijd is het verloop van verpleegkundigen binnen de ouderenzorg hoog omdat hen vaak onvoldoende uitdaging geboden wordt. Het ontwikkelen van verpleegkundig leiderschap is daarom nú nodig voor een duurzame toekomst van de sector. Als verpleegkundig leiders zijn verpleegkundigen de katalysator in organisatieontwikkelingen en kwaliteitsverbeteringen. Door het ontwikkelen van verpleegkundig leiderschap zijn verpleegkundigen in staat een leidende rol te nemen in de organisatie van zorg.

Incompany traject

BdB Zorg biedt het ontwikkeltraject incompany en op maat gemaakt aan. Het ontwikkeltraject beoogt om het potentieel van ambitieuze verpleegkundigen te vergoten én in de praktijk te brengen. In het traject verkrijgen verpleegkundigen alle kennis en vaardigheden die nodig zijn om effectief verpleegkundig leiderschap in te zetten voor duurzame verbeteringen in de ouderenzorg. Het traject is voor groepen van ca. 15 deelnemers. De kaders van het programma zijn bepaald op basis van landelijke ontwikkelingen in de sector en actuele kennis en inzichten over medisch en verpleegkundig leiderschap.

Programmaleiding

BdB Zorg werkt al 30 jaar samen met ouderenzorgorganisaties door het hele land. Het programma is ontwikkeld en wordt begeleid door:

Jesper van der Waal – ervaren organisatieontwikkelaar in de ouderenzorg en specialist leiderschap en samenspel

Mathilde Berghout – gezondheidseconoom en gepromoveerd op het thema medisch leiderschap aan de Erasmus Universiteit

Marit de Kock – trainer verpleegkundig leiderschap, zorginhoudelijke achtergrond

Het programma wordt uitgevoerd in samenwerking met ons netwerk van coaches, gastsprekers, organisatieontwikkelaars en vooraanstaande verpleegkundig leiders.

Accreditatie

Het programma wordt geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister V&V nadat het inhoudelijke programma is vastgesteld. Bureau de Bont is een CRKBO geregistreerde organisatie. Studiekosten kunnen dus in veel gevallen worden afgetrokken van de belasting.

Categorie:

Het programma heeft een doorlooptijd van 6 maanden en bestaat uit 5 bijeenkomsten inclusief 1 overnachting tijdens de laatste module.

Thema’s:

  • Module 1: Verpleegkundig leiderschap in de ouderenzorg
  • Module 2: Sturen op kwaliteit en veiligheid: “De verpleegkundige als kwaliteitsinfluencer”
  • Module 3: Persoonlijk Leiderschap
  • Module 4: De rol van verpleegkundigen in organisatieontwikkelingen
  • Module 5: Invloed op strategie, beleid en bestuur

Werkvormen

  • Blended learning (afwisseling fysieke en online training incl. online ontwikkelplatform)
  • Opdrachten gericht op actuele casuïstiek in de organisatie
  • Intervisiebijeenkomsten
  • Persoonlijke coaching

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Mathilde Berghout en Jesper van der Waal.