Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Pas op! Risico op groot succes binnen jouw organisatie!

“Een risico komt door niet te weten wat je doet” – Warren Buffett (Amerikaans investeerder en zakenman 1930)

Hoe groot is het risico dat je omkomt bij een terroristische aanslag of dat het vliegtuig, waar jij in stapt, crasht? Dit zijn risico’s waar je liever niet dagelijks bij stil staat. Alhoewel je hierdoor wel kan inschatten of je dit risico wel of niet accepteert. De meeste mensen zullen liever berekenen hoe groot de kans is, dat je de staatsloterij wint!
Risico’s; we hebben er dagelijks mee te maken en wegen af hoe groot de kans is om in een bepaalde situatie terecht te komen en hierop te anticiperen.

Ook in ons werk komen risico’s regelmatig voor. Misschien herken jij je in de onderstaande situatie; de externe audits staan weer voor de deur en als beleids-/kwaliteitsmedewerker schat je de kans in dat jouw organisatie er goed doorheen gaat komen. Toch begint vlak voordat het zover is een gevoel aan je te knagen of jullie wel écht klaar zijn voor de transitie naar de nieuwe ISO/HKZ-norm. De organisatie heeft nu nog iets meer dan vier maanden op de planning staan om de laatste puntjes op de ‘i’ te zetten. Het wordt uiteindelijk toch nog een beetje spannend! Of misschien hebben de externe audits juist recent plaats gevonden, waarbij geconstateerd is dat jouw organisatie tekortkomingen heeft die betrekking hebben op de nieuwe ISO/HKZ-norm. Binnen deze nieuwe norm zijn een aantal nieuwe onderdelen van groot belang, namelijk: context van de organisatie, stakeholdermanagement, risicomanagement, kennismanagement en leiderschap.
Maar hoe pak je deze nieuwe onderdelen nou goed aan? En wat ondersteunt jullie organisatie nou écht op de lange termijn?

Wij zien dat bovenstaande vragen bij veel zorg- en welzijnsorganisaties spelen. Daarnaast ligt een terugkerende tekortkoming vaak op het gebied van risicomanagement op procesniveau. Veel organisaties zijn zoekende hoe zij dit onderdeel het best kunnen organiseren.
Bureau de Bont heeft op het gebied van risicomanagement een succesvolle methodiek ontwikkeld, de Prospectieve Risico Inventarisatie (PRI). Hiermee worden procesrisico’s op een positieve, praktische en interactieve manier geïnventariseerd en kunnen in samenwerking met medewerkers uit het betreffende proces constructieve beheersmaatregelen bedacht worden. Op hoofdlijnen ziet de methodiek er als volgt uit.

Allereerst worden de risico’s uit een (kritisch) organisatieproces geïnventariseerd. Hierbij wordt geredeneerd vanuit randvoorwaarden of succesfactoren die nodig zijn om het proces te laten slagen. Indien deze niet of onvoldoende aanwezig zijn, dan spreek je automatisch over risico’s. Deze risico’s worden geanalyseerd en vervolgens wordt hier een strategie aan gekoppeld. Als laatste worden de risico’s met een concrete actie in het verbeterregister geborgd & beheerst.

Vanuit Bureau de Bont bieden we de mogelijkheid om beleids-/kwaliteitsmedewerkers op te leiden in deze methodiek waardoor zij hier direct mee aan de slag kunnen in hun organisatie. Een andere optie is om het hele auditteam van jouw organisatie kennis te laten maken met deze methode, zodat het risicomanagement op procesniveau gekoppeld wordt aan de interne audits.

Door middel van deze methode heb jij als beleidsmedewerker, auditor of kwaliteitscoördinator handvatten om een risicogerichte audit te verrichten en ben jij in staat een PRI uit te voeren op de (kritische) processen binnen jouw organisatie. Door structureel een PRI uit te voeren, ben je in staat je processen te optimaliseren en kun je voorkomen dat risico’s uitlopen tot incidenten. Daarnaast biedt deze methodiek ondersteuning bij het maken van managementbeslissingen en zorgt het ervoor dat je risico’s binnen de organisatie kan prioriteren. Gevolg: een verbetering van de veiligheidscultuur en verhoging van het veiligheidsbewustzijn. Automatisch voldoe je hiermee aan de eisen die vanuit de nieuwe ISO/HKZ-norm worden gesteld. Én wat Warren Buffett reeds in 1930 constateerde ‘’Een risico komt door niet te weten wat je doet’’. Het allerbelangrijkste is dat je inzicht verkrijgt in de belangrijkste risico’s, zodat jouw organisatie ‘in control’ is.

Wij bieden deze opleiding aan in de vorm van een open inschrijving en op maat gemaakt voor jouw organisatie in de vorm van een incompany traject.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Andrea van Schie of Sanne Huisman.

Andrea van Schie

Andrea van Schie

Sanne Huisman

Sanne Huisman

Senior organisatieontwikkelaar