Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Risicomanagement: stelt u de juiste vraag?

Risicomanagement is goed geïntegreerd in de bouwwereld, ondanks dat de mate van volwassenheid verschilt per marktsegment. Toch kan het bij veel bouwprojecten nog beter. Vooral in projecten waarin geen fulltime risicomanager beschikbaar is, kan het stellen van één andere vraag risicomanagement al een stuk effectiever maken.

In deze blog pleit ik voor een andere benadering van risicomanagement. Hierbij staat niet meer de vraag centraal: ‘wat kan er allemaal fout gaan?’, maar de vraag: ‘onder welke omstandigheden kunnen wij niet meer voldoen aan de geplande productie?’

Hoe wordt risicomanagement nu toegepast?

Risicomanagement wordt vaak toegepast door een lijst te maken met alle zaken die fout kunnen gaan. Vervolgens wordt een inschatting gemaakt per risico; hoe groot is de kans dat het risico zich voordoet en wat is de potentiële impact in geld? Kortom, het losschieten van een kabel bij het hijsen van een glazen pui heeft een kans van 10% en de impact is € 100.000,-. Dus wordt er een reservering opgenomen van € 10.000,-, echter is op deze manier de reservering altijd fout. Of de kabel schiet los waardoor je € 100.000,- kwijt bent, of de kabel houdt het en je hebt € 10.000,- te veel gereserveerd. Daardoor is óf je reservering niet toereikend, óf je loopt mogelijk de tender mis omdat je € 10.000,- te hoog inschrijft voor een reservering die toch niet nodig was. 

Een risicoreservering is natuurlijk ook bedoeld om het gemiddelde risico af te prijzen. Kortom voor 10 risico’s met 10% kans en een potentiële impact van € 100.000,- wordt in totaal € 100.000,- gereserveerd omdat statistisch gezien één risico zich voordoet. Deze redenatie houdt echter geen rekening met de kans dat risico’s elkaar beïnvloeden en daarmee nieuwe risico’s kunnen creëren. Het risico van een losschietende kabel verhoogt de kans op vertraging door lange levertijden omdat ineens een nieuwe pui besteld moet worden. Kortom, het gemiddelde aan risico’s afprijzen is ook incorrect omdat risico’s elkaar beïnvloeden.

Uiteindelijk leidt het bedenken van alle zaken die mis kunnen gaan, tot een groot risicoregister met een nog grotere risicoreservering en een inschrijfprijs die niet meer marktconform is. Dit wordt nog weleens opgelost doordat de directie een aantal risico’s uit het register schrapt,  zodat de inschrijfprijs wel weer op het gewenste niveau is, met alle gevolgen van dien.

Focus op productie i.p.v. techniek

Risicomanagement in de bouw focust zich vooral op technische risico’s. Dat komt doordat we van nature technisch georiënteerd zijn en doordat iedereen redeneert vanuit zijn eigen discipline. Deze risico’s zijn echter ook vaak door de medewerkers zelf te beheersen, omdat zij de ervaring en expertise hebben om dit op te lossen. Dat hoort gewoon bij het bouwen, daarvoor heeft een risicoregister geen toegevoegde waarde.

Risicomanagement in de bouw zou eigenlijk moeten gaan over het garanderen van productie. De centrale vraag is dus niet: ‘wat kan er allemaal fout gaan?’, maar: ‘onder welke omstandigheden kunnen we onze normale productie niet meer behalen? Door deze andere vraagstelling verandert de specifieke focus op techniek (wat kan er allemaal misgaan als ik de gevel moet hijsen? Te zwaar, kabels schieten los, etc.) naar een bredere focus op externe factoren (wanneer kunnen we niet hijsen?).

Een goed voorbeeld is extreme weersomstandigheden. In geen enkel risicoregister is dit opgenomen, tevens is het nutteloos om daarvoor een reservering op te nemen. Echter is het wel een risico met een steeds grotere kans van voorkomen en de impact kan behoorlijk zijn.

Risicomanagement als investering

Vervolgens is de vraag niet: ‘hoe kunnen we zorgen dat extreem weer niet meer voorkomt?’, maar is de vraag: ‘hoe kunnen we als deze omstandigheden zich in de toekomst voordoen toch de normale productie behalen?’ Op die manier kun je effectieve beheersmaatregelen inzetten, zoals het eerder aanbrengen van overkappingen of zonweringen. Deze maatregel lijkt op het eerste gezicht een kostenpost, maar daarmee garandeer je de productie.

Kortom, door bij risicomanagement te focussen op de omstandigheden in plaats van de techniek wordt risicomanagement behapbaar, effectief en een investering in plaats van een kostenpost.

Wilt u ook effectief risicomanagement in uw project? Dan komen we graag met u in contact.

Deze blog is geïnspireerd door onderstaande artikelen:

  • Villarinho Rosa, L., Haddad, A. N., & Rodrigues de Carvalho, P. V. (2015). Assessing risk in sustainable construction using the Functional Resonance Analysis Method (FRAM). 1–15.
  • Hollnagel, E., Leonhardt, J., Licu, T., & Shorrock, S. (2013). From Safety-I to Safety-II: A White Paper. DNM Safety, 1–32.

En natuurlijk de tientallen bouwprojecten waarin we meegewerkt hebben.