Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Slaap! Managementboek van het jaar 2020?

De afgelopen weken heb ik opnieuw enkele managementklassiekers doorgenomen. De Zeven Eigenschappen van Goed Leiderschap van Stephen Covey lees ik overigens elk jaar, ik wil tenslotte m’n eigen zaag ook scherp houden. Veel inspiratie haal ik ook uit de Corporate Tribe van Danielle Braun en Jitske Kramer. Dit managementboek van het jaar 2016 illustreert waardevolle organisatielessen uit de antropologie.

Toch kwam voor mij de belangrijkste eyeopener uit een compleet andere hoek: het (luister)boek Slaap! van Matthew Walker! Ik ben even goed wakker geschud door dit bijzondere boek van deze neurowetenschapper en slaapexpert.

Slaap! is de moeite van het lezen waard, juist om te ontdekken waarom slaap zo hard nodig is om het beste uit het leven te halen. Een gezonde nachtrust is de belangrijkste manier om ervoor te zorgen dat we de capaciteiten van ons brein op de juiste manier kunnen benutten en verzilveren.

Het boek zet aan tot nadenken en een dialoog met de omgeving. In hoeverre gunnen we onszelf nog de tijd om te profiteren van een gezonde nachtrust? Maar het raakt ook maatschappelijke vraagstukken. Hoe sluit het onderwijs aan op de bijzondere slaapritmes van pubers? Benutten ziekenhuizen de helende werking van slaap voldoende? Waarom mogen autobezitters niet met alcohol achter het stuur, maar wel met een slaaptekort? Waarom schaffen we massaal LED-verlichting aan terwijl bekend is dat ‘blauw licht’ ons slaapritme verstoort?  

Tijdens het lezen van dit boek wordt helder dat goede slaap van levensbelang is. De hoeveelheid slaap en de manier waarop we van onze nachtrust genieten heeft een gigantische invloed op ons leven. Naast een positief effect op onze gezondheid en uitstraling, draagt een goede slaap bij aan onze creativiteit en ons probleemoplossend vermogen. Daarmee is slaap van medewerkers een belangrijke voorwaarde voor gelukkige en competente medewerkers en daarmee voor de prestaties van de organisaties.

Slaapgebrek is een onderschatte kostenpost voor het bedrijfsleven. Werknemers die te weinig slapen, maken meer fouten en zijn minder productief. Er zijn studies bekend die berekenen dat het Nederlandse bedrijfsleven hierdoor jaarlijks ruim 12 miljard euro misloopt.

Niet voor niets zijn er steeds meer bedrijven die een speciale ‘powernap’-ruimte inrichten voor hun medewerkers!

Misschien zit er toch een kern van waarheid in de uitspraak ‘slapend rijk worden’?

Oscar Schneider

Oscar Schneider

Directeur en Managing consultant