Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Tendermanagement; Doe als Tom Dumoulin en Choose your battles

Je zou toch denken dat als winnaar van de Giro en wereldkampioen tijdrijden de volgende uitdaging ligt in het winnen van de Tour de France, maar voor onze nationale trots, Tom Dumoulin, is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Tom wilde eerst weleens even zien of de Tour van 2018 wel zo interessant voor hem is, want Tom wil alleen maar meedoen als hij kan winnen.
Is dat raar? Is dat arrogant? Of is hij bang om te verliezen?

Nee dat is wat we ‘Professioneel’ noemen. En dat zijn Dumoulin en zijn team ook. Hij is profwielrenner en hij doet het, naast de voldoening, uiteindelijk voor de centen. Hij weet inmiddels dat hij heel veel kan winnen in zijn carrière en ook dat hij daarvoor niet elke wedstrijd moet willen rijden, maar juist die wedstrijden waar hij serieus mee kan doen voor de hoofdprijs. Als je 27 jaar bent, dan heb je nog tijd en dus is het motto van Tom en zijn teambaas Iwan Spekenbrink: Choose your battles.

Als je er dan voor gaat, zorg dan dat je de beste voorbereiding hebt, het beste team. Dat je het parcours volledig in beeld hebt, dat je precies weet waar de problemen en uitdagingen liggen, waar je moet verdedigen en waar je de concurrentie pijn kan doen. Regel de beste trainingsfaciliteiten en -kampen, toegespitst op de wedstrijden die je wilt winnen. Zorg dat je in de beste hotels kunt overnachten en voor het beste eten voor, tijdens en na de koers. Een goede soigneur, ook onontbeerlijk, want het lichaam moet in topconditie zijn. Kortom zorg dat alle omstandigheden optimaal zijn, want je hebt niet de keus gemaakt de wedstrijd te rijden. Nee, je hebt de keus gemaakt deze wedstrijd te winnen; choose your battles.

Meedoen is belangrijker dan winnen

Tja, ik zie de aanhangers van Pierre de Coubertin al schudden met hun hoofd. Meedoen is belangrijker dan winnen. Nou, dat is wel erg 1896 (Athene, weet u nog wel?), de tijd dat amateurs nog de dienst uitmaakten op de Spelen. Amateurs hadden toen, in de ogen van de sportbestuurders, een hogere status dan lieden, die zich lieten betalen in de sport. Bah.

Maar inmiddels heeft de term ‘amateur’ een andere connotatie. Want als je een amateur bent, dan word je tegenwoordig niet helemaal meer serieus genomen. In de sport nog wel, hier en daar, maar in het bedrijfsleven toch zeker niet.

Gaan we het nog hebben over tendermanagement?

Ja zeker, want ‘Choose your battles’ is een interessant thema voor iedereen die zich bezighoudt met tenders.

Uiteindelijk gaat het bij tenders ook om winnen, om beter te scoren dan al die andere deelnemers. Collega’s waar we het goed mee kunnen vinden, maar die we wel graag telkens een stapje voor willen zijn. Een tandje scherper, iets innovatiever, iets goedkoper of iets professioneler. Kortom, minstens net zo professioneel als Tom en zijn team.

Toch zien we dat niet altijd terug in de markt. Wat we wel vaak zien is: meedoen en als we een beetje geluk hebben, soms winnen. Er wordt veel tijd, aandacht en talent verkwist, omdat we eigenlijk vinden dat we overal aan mee moeten doen. Natuurlijk wel omdat we willen winnen, maar je zou de conclusie kunnen trekken dat meedoen soms toch belangrijker is dan winnen. En voor alle duidelijkheid: dat is niet zo. We willen niet alleen winnen, we moeten ook regelmatig winnen. Want door te winnen, halen we de business binnen, zo eenvoudig is het.

Professioneel tenderen begint nu

Elke dag verschijnen er aankondigingen op TenderNed, maar als je daarop reageert, ben je eigenlijk al te laat. Want net zo goed als Tom Dumoulin nu al weet dat de Tour 2019 in Brussel van start gaat (een eerbetoon aan Eddy Merckx, die 50 jaar daarvoor, in 1969 zijn eerste Tourzege behaalde), weten we nu al welke grote werken er in 2018 van start gaan. We hebben allemaal het MIRT-overzicht en de Rijkswaterstaat Aanbestedingskalender tot onze beschikking en daarin kunnen we precies zien wat er aan zit te komen. Eigenlijk zou elke professionele bouwer nu al precies moeten weten welke tenders hij wil winnen volgend jaar. En dat betekent ook dat ze nu al aan de slag kunnen gaan om een voorsprong op te bouwen op hun concurrenten. Nu al nadenken over een Strategy to Win. Nu al nadenken over de samenstelling van het winnende team, bijvoorbeeld door de inzet van Management Drives, een instrument dat we vaak inzetten om de juiste competenties in een team te selecteren. Nu al contacten leggen met partijen, die je nodig hebt om die tender te winnen. Dat is professioneel tenderen. En daar kunnen we mee helpen. Door de organisatie al op te tuigen, door na te denken over omgevingsmanagement, door met een klein team de voorbereiding te doen en daarmee te zorgen dat het niet, weer enorm stressen wordt, omdat niemand tijd heeft of de juiste mensen niet beschikbaar zijn.

Creëer rust en vergroot je winstkansen

Wat opvalt als je Tom Dumoulin ziet tijdens een grote wedstrijd is de rust die hij uitstraalt. Dat komt omdat hij weet dat hijzelf en zijn team er alles aan gedaan hebben de meest optimale omstandigheden te creëren om een topprestatie te leveren. Wint hij elke wedstrijd? Nee, zeker niet. Maar hij wint wel vaker dan anderen en meestal ook die wedstrijden waar hij vooraf zijn zinnen op gezet heeft. Graag helpen we die rust in het team te creëren om daarmee de winstkansen te vergroten. Dat doen we door de rol van kopman op ons te nemen of door het team te begeleiden in een specifieke rol. Ook wij winnen niet elke tender, dat doet niemand, maar door ons vroegtijdig bij een tender te betrekken kunnen we gezamenlijk de optimale omstandigheden creëren voor u en uw tenderteam.

Lex Halsema, december 2017

Lex Halsema

Lex Halsema

Senior organisatieontwikkelaar