Selecteer een pagina

Bureau de Bont: sterk in ontwikkeling!

Klik hier voor een nadere kennismaking met de organisatie

Aanjagen en implementeren van innovatie

Klik hier voor meer informatie over het versterken van de New Business & Marketing afdeling

Succesvol verwerven van opdrachten en contract

Lees hier meer over de leergang Accountmanagement in de zorg

Het ontwikkelen en implementeren van een projectmanagement applicatie

Klik hier voor meer informatie over de toekomst van kwaliteitsmanagement

Al onze trajecten zijn maatwerk, omdat geen organisatie hetzelfde is

En omdat ook geen mens hetzelfde is, stellen onze mensen zich aan u voor

Inzicht in de eigen Projectsamenwerking

Klik hier voor meer informatie en een gratis QuickScan

Terugkomdag Leergang Ontwerpmanagement VIB

Ervaringen uitwisselen bij de Victory Boogie Woogietunnel

Den Haag, 27 september 2018 – De rol van interne ingenieurs bij bouwbedrijven is veranderd. Procesmanagement en leiding geven in de ontwerpfase worden steeds belangrijker. Daarom ontwikkelde de Vakgroep Ingenieursbureaus (VIB) van Bouwend Nederland de Leergang Ontwerpmanagement. Op donderdag 27 september was er een terugkomdag van alle dertien cursusgroepen tot nu toe om inspiratie op te doen en ervaringen uit te wisselen met andere bouwbedrijven. De ingenieurs waren op de terugkomdag te gast bij de bouwplaats van de prestigieuze Rotterdamsebaan in Den Haag.

Ingenieurs in dienst van een bouwbedrijf moeten binnen hun ontwerp meteen rekening houden met de uitvoering van het project, maar ook bijvoorbeeld met het latere beheer en onderhoud. “Dat vraagt een meer integrale manier van werken dan vroeger, dus niet alleen afstemming tussen technische disciplines maar ook afstemming binnen levenscyclus van een systeem of een object ”, zegt Paulus Eckhardt, voorzitter van de VIB en tevens Director Design & Engineering bij Ballast Nedam. De VIB behartigt de belangen van ingenieursbureaus binnen bouwondernemingen.

BIM en ontwerpprocessen

De vakgroep heeft dertien leden: Aveco de Bondt, Ballast Nedam , BAM Advies & Engineering, BAM Infraconsult, Boskalis , Heijmans Integrale Projecten, K_Dekker Bouw & Infra, Mobilis, Roelofs Advies en Ontwerp, Van Oord, Visser & Smit Bouw en Volker Infra. “Vaak gaat het om afdelingen met een significant aantal medewerkers, bij elkaar hebben we het over meer dan 1000 medewerkers binnen de lidbedrijven met een groot aantal medewerkers”, verduidelijkt Eckhardt tijdens de opening van de terugkomdag. “Het bestuur van de VIB behartigt de belangen en de positie van ingenieursbureaus binnen de aannemerij.Naast een leergang ontwerpmanagement en normen & richtlijnen maakt het bestuur afspraken over bijvoorbeeld het gebruik van BIM en ontwerpprocessen. En gedraagt zich conform marktvisie inspirerend en betrouwbaar aan tafel bij opdrachtgevers als Rijkswaterstaat. Daarnaast doen we inspiratie op bij andere sectoren zoals de chemie om te leren van hun ontwerpprocessen.”

Kennis delen

Acht jaar geleden ontwikkelde de VIB samen met Bureau de Bont de Leergang Ontwerpmanagement om ontwerpmanagers bewust te maken van hun toegevoegde waarde en rol binnen het integrale bouwbedrijf. “In de leergang bespreken deelnemers in kleine groepen hun praktijkervaringen en komen ze tot constructieve oplossingen”, vertelt René Beurze, lid van de stuurgroep Leergang Ontwerpmanagement en directeur bij Volker Infra. “De ontwerpmanager krijgt een steeds prominentere rol in het proces. Wij willen onze leden leren uit de klassiek reactieve rol op de projectmanager te stappen en vroeg de leiding te nemen in de ontwerpfase. De kracht van de leergang is dat we kennis delen over bedrijven heen, en zo de sector in zijn geheel beter maken.”

Kunstwerk

Inmiddels hebben 148 deelnemers de leergang gevolgd en organiseerden Bureau de Bont en de VIB naast dertien cursussen ook een aantal terugkomdagen voor de ontwerpmanagers. Tijdens deze derde terugkomdag staat het inspirerende project de Rotterdamsebaan in Den Haag centraal. De Rotterdamsebaan maakt Den Haag straks beter bereikbaar door de snelwegen (A4/A13) en de Centrumring met elkaar te verbinden. Onderdeel van deze nieuwe weg is de Victory Boogie Woogietunnel, vernoemd naar een schilderij van Piet Mondriaan en door haar duurzame ontwerp zelf een waar kunstwerk te noemen. Peter Meijvis, ontwerpmanager van de Combinatie Rotterdamsebaan en Leo Speksnijder, manager VTTI VOF van dezelfde combinatie gaan in hun presentatie uitgebreid in op de bouw, de tunneltechnische specificaties, de vele installaties die in de tunnel komen en de invloed die de complexiteit van het project had op het werk van de ontwerpmanager.

Kick-off meeting

Beide heren benoemen ook de samenwerking en de managementkant van het project. “Een grote uitdaging was de combinatie tussen installatie- en civiele techniek. In het hart van ons ontwerpproces lag het BIM-model en het Relatics platform. Alle wijzigingen werden real-time aangepast, zodat de stand van het ontwerp zichtbaar was voor alle partners in alle momenten van het ontwerp”, legt Meijvis uit. Voor dit project bewaakten themamanagers dat de EMVI-beloftes uit de tender ook daadwerkelijk gehaald werden. Meijvis en Speksnijder sluiten de presentatie af met een aantal concrete tips voor de ontwerpmanagers. “Organiseer gezamenlijke kick-off meetings met alle disciplines, houd technische en commerciële reviews gedurende alle fases en betrek alle projectdisciplines – specifiek ook het ontwerp – bij de contractonderhandelingen!”

Openheid en herkenning

Vervolgens lopen de deelnemers van de terugkomdag de zonnige bouwplaats op om de tunnel van dichtbij te bekijken en in het bezoekerscentrum nog meer te leren over de Rotterdamsebaan. Deelnemer Jos Kamphuis, ontwerpleider bij Ballast Nedam, is onder de indruk van het project. “Ik vind de duurzaamheidsambities van dit project interessant en het is een indrukwekkend stukje techniek. Knap hoe ze de technische disciplines hebben laten optrekken met de installatietechniek.” Vijftien maanden geleden volgde Kamphuis de leergang Ontwerpmanagement. “Het was leerzaam om te zien hoe we allemaal met dezelfde problemen te maken hebben. Iedereen gaf openheid van zaken en dat leverde een hoop herkenning op.” Dat is precies het belang van de vakgroep, beaamt Harry Wisse, secretaris van de vakgroep bij Bouwend Nederland. “Het gaat om kennisdeling. We kunnen alle ervaringen die we opdoen voor ons houden, maar we maken samen de sector veel sterker als we van elkaar kunnen leren. Dat tilt het vakmanschap naar een hoger niveau.”